Tweede huishoudelijke ronde De Zwarte Pion.

 

 

Op 24 september werd de tweede huishoudelijke ronde gespeeld en er waren 13 schakers aanwezig. Wederom dus een speler die oneven en dus niet kon spelen.

 

Nadat de voorzorgsmaatregelen genomen waren kon er even na 20.00 uur begonnen worden met de partijen.

 

De eerste partij die eindigde was mijn partij met zwart tegen Jan van Genderen. Ik ken Jan al heel mijn leven en ik heb bij mijn weten nog nooit een lange partij van hem gewonnen. Het werd geen lange partij qua zetten, de partij duurde maar 21 zetten. Ik bracht mijzelf eerst in de problemen maar ik had het grootste geluk van de wereld dat Jan niet zag dat mijn Paardzet om een Toren te verdedigen een blunder was. Iets later in de partij kon ik een Toren van Jan pennen en dat was even te verdedigen maar zou toch verlies van een licht stuk inhouden.

 

Jan gaf op en zo won ik dus voor het eerst een lange partij van Jan.

 

De tweede partij die eindigde was de partij tussen Koert Wijnands en Jan Donkersloot. Jan stond op een bepaald moment een pion voor, had minder tijd dan Koert maar het belangrijkste was dat Jan een dodelijke aanval had op de stelling van Koert. Niet alleen werd de Dame van Koert aangevallen, er dreigde ook mat en de Dame was overbelast. Koert dacht nog even flink na maar hij besloot dat het geen zin meer had. Mooie overwinning dus voor Jan.

 

Leon Struik en Remon Huijsmans kwamen een remise overeen in hun eerste partij van het seizoen. Remon stond een pionnetje voor maar stond passiever. De stelling bood volgens beide spelers geen mogelijkheid tot winst en daarom werd de vrede getekend met een remise.

 

Toen waren er nog drie partijen gaande. De eerste van die drie die beslist werd was de partij tussen Gerard van der Velde en Ivo Lagendijk. Ivo had een stuk buitgemaakt maar had ook veel minder tijd dan Gerard. Gerard probeerde nog wat druk te zetten op de stelling van Ivo maar die kon het verdedigen en ook nog zetten te doen die of Torenwinst of mat zou opleveren. Gerard gaf op toen hij het zag.

 

Er zat weinig tijd tussen het einde van de twee laatste partijen. Bas Koote en Wim Tieleman hadden een Toren met pionnen eindspel waarbij Bas drie pionnen meer had dan Wim. Twee van die pionnen waren vrijpionnen. Wim probeerde met een Toren de Koning te bestoken met schaak maar de Koning van Bas manoeuvreerde zich handig en de Toren moest weg en daardoor kon Bas nog een vrijpion creëren en dat vond Wim genoeg om op te geven. Mooie tweede overwinning voor Bas bij zijn nieuwe club!

 

Als laatste eindigde de partij tussen Daan Mulder en Hans Becker. Ook een Toren met meerdere pionnen eindspel. De pech voor Hans was dat de Koning van hem heel erg ongelukkig aan de rand van het bord stond (op h7) en dat Daan’s Koning in het midden op e4 het verschil ging maken door de kansloze pionnen van Hans op te peuzelen. Daan boekte dus de overwinning.