Het schaakseizoen 2020/2021 eindelijk gestart!

 

 

Photo-0 (5).jpg

Eindelijk is er weer geschaakt in de Staver

door de leden van de Zwarte Pion.

Zoals we allemaal weten werd de vorige

competitie abrupt beëindigt in de tweede

week van maart door het COVID19 virus.

Voor zover wij weten zijn er geen leden

ziek geworden.

Dat is een geluk bij een ongeluk en

vanwege de maatregelen die verplicht te

nemen zijn in deze crisistijd is er veel

veranderd.

 

 

 

Zo spelen we dit jaar niet meer op onze vertrouwde maandagavond. De maatregelen schrijven maar 7 tafels voor in onze speelzaal. Het bestuur is van mening dat er niet geloot moet gaan worden wie er op de maandag mag komen schaken.

Na overleg met de Staver waarbij ook gekeken werd of er in het Prieel geschaakt kon worden kwam het voorstel om op de donderdagavond te komen schaken waarbij naast de schaakzaal de ook de ruimte waar de dammers zitten gebruikt kan worden.

Hierdoor kunnen in totaal 14 tafels geplaatst worden en dan kunnen er 28 leden komen schaken. Het bestuur heeft ook besloten om dit schaakjaar niet mee te doen aan de RSB competitie en RSB beker competitie. Dit heeft onder andere te maken dat veel liever niet met meerdere personen in één auto willen zitten maar ook dat wanneer er een team thuis speelt er nog maar 12 leden op deze avond kunnen schaken voor de huishoudelijke. Van de RSB voorzitter is vernomen dat teams van verenigingen die niet meedoen met de competitie niet automatisch in de allerlaagste klasse starten wanneer ze wel weer meedoen aan de RSB competitie.

 

Vanwege het nog steeds rondwarende virus zijn er enkele leden die aangegeven hebben om nog niet te komen schaken. Daar is uiteraard alle begrip voor en we hopen met zijn allen dat er op korte termijn een goedwerkend vaccin beschikbaar komt zodat er weer als vanouds geschaakt kan worden.

We kijken dus met zijn allen uit dat we dan weer een “normaal schaakavond gevoel” kunnen beleven. Gezellig met zijn allen rondom de tafel staan waar heel laat op de avond pas de beslissing valt. Daarna het analyseren en mijmeren over waar het goed maar vooral waar het fout ging in de partij.

 

Op 17 september was het dus zover, enkele leden waren verhinderd daardoor waren er op deze avond 16 leden naar de Staver gekomen. Twee daarvan, Frans Frishert en Bas Koote, zijn overgekomen van schaakclubs van de “overkant.” Een derde nieuweling, Gijsbert van Appeldoorn, is al bekend met de vereniging maar hij kon vanwege verplichtingen niet of bijna niet op de maandagavond schaken. Hij heeft in het verleden bij S.O.F. uit Oude - Tonge gespeeld.

Frans komt over van het Rotterdamse Shah Mata en hij gaat later dit jaar wanneer zijn huis wordt opgeleverd meedoen aan de huishoudelijke competitie.

Bas Koote is bij veel Zwarte Pion leden wel bekend want wanneer er in RSB verband o.a. bij CSV in Capelle aan de IJssel of in Nieuwerkerk aan den IJssel bij de Schaakvereniging Nieuwerkerk werd gespeeld werden de teamleden toegesproken in het Flakkees. Bas is van oorsprong van het eiland en is onlangs na meer dan 50 jaar weer teruggekeerd op het eiland.

Alle drie van harte welkom bij De Zwarte Pion!

  

De indeling werd gedaan door interne wedstrijdleider Gerard en vanwege een oneven aantal

deelnemers, Frans kwam zoals gezegd alleen maar even kennismaken moest er iemand oneven zijn en de computer gaf aan dat Gerard zelf oneven was.

 

De eerste partij die in het seizoen beslecht werd was de partij tussen Wim Tieleman en Koert Wijnands. Vanwege de COVID19 maatregelen kunnen we niet alle partijen van heel dichtbij beleven maar toen ik door had dat de partij afgelopen was en aan Koert vroeg hoe het afgelopen was gaf hij aan “dat de uitslag er niet toe doet.” Daar heeft hij natuurlijk gelijk in want na zoveel tijd ben je blij dat je weer kunt schaken aan een tafel met een echte tegenstander maar het hield ook in dat Wim gewonnen had.

 

De tweede partij die beslist werd was die tussen Piet Schilder en Bas Koote, Piet verspeelde een Paard en gaf na even gekeken te hebben op en zodoende won Bas zijn eerste huishoudelijke partij bij de Zwarte Pion. Bas gefeliciteerd!

 

Daarna versloeg Gijsbert Jan Donkersloot en Jan gaf aan dat het achterstaan van 2 pionnen hem te machtig werd in het eindspel.

 

De partij tussen Hans Becker en Jan van Genderen werd gekenmerkt door (grappige) opmerkingen van beide spelers. Hans had o.a. aangegeven dat Jan meer ruimte had en hij weinig om te manoeuvreren en dat resulteerde dat Hans veel bedenktijd nodig had om de juiste zetten te vinden. Hans ging door zijn vlag en de winst dus voor Jan.

 

De partij tussen Ivo Lagendijk en Johan duPree ging lange tijd gelijk op en het viel mij op dat Ivo toen ik iets na 22.00 uur van een afstandje keek nog niet in tijdnood was. Hij had toen maar 4 minuten minder bedenktijd dan Johan. Later stond er wel veel minder tijd op de klok voor Ivo maar hij wist de partij in zijn voordeel te beslechten.

 

Toen waren er nog twee partijen gaande waarbij ik won van Daniël Mulder, die deze avond met de schaaklessen voor de jeugd begonnen was. Hij zal dit seizoen daarbij assistentie van Cesar van Prooijen krijgen. De partij had even wat tijd nodig om op gang te komen maar toen het zover was hadden beide schakers, in mijn optiek, kans op de overwinning. De winst was voor mij want Daniël kreeg te maken met tijdnood en deed volgens Fritz bij de analyse vanochtend enkele mindere zetten. Op zet 44 zette ik hem mat.

 

De twee spelers die als allerlaatste nog bezig waren, Adriaan Tieleman en Cesar van Prooijen, die kwamen, als enige deze startavond, remise overeen. Cesar vond deze remise aanvoelen als een overwinning.

 

De kop is er af, het is zeker anders schaken dan dat we gewend zijn. Maar ik verzeker een ieder: “Het is zeker te doen, schaken in COVID19-tijd!”

 

 

 

Mark Lagendijk